Event Design for Impact 2012

Open, sociaal, lokaal geproduceerd, kennisuitwisseling en co-creatie, op maat en duurzaam design, dat is waar het project om draait. Een innovatie in een lokale gemeenschap kan aan de basis liggen van globale vernieuwing en duurzame vooruitgangHowest Industrial Design Center werkt meer en meer samen met organisaties (profit en non-profit) en ngo’s, die werkzaam zijn in het Zuiden.

Vanuit Product Design zoeken we samen naar innovatieve en duurzame oplossingen voor de lokale noden en uitdagingen. Plaats een ontwerper in een andere context en ook daar kan hij impact creëren! Howest – Industrial Design Center nodigt je uit om kennis te maken met onze samenwerking in landen zoals Ethiopië, Malawi, India, de Filipijnen, Peru en Brazilië.


Editie 2012 – Het programma en de sprekers

13.30u:     ‘Verwelkoming’ door RONALD BASTIAENS – Opleidingscoördinator Industrieel Productontwerpen Howest.

13.35u:     ‘Inleiding’ door OLIVER DEWOLF – Howest, Industrial Design Center
Design for Impact als brug tussen Noord en Zuid, tussen bedrijven, ngo’s en 4de pijlerinitiatieven.

14.15u:     ‘BEETH-project’ door FRANK VERZELE – Vlerick Management School
Frank Verzele licht de case ‘African beehive’ en de samenwerking met het project Design for Impact toe: ontwerp van een bijenkorf (bouwpakket) aangepast aan de Afrikaanse bij en de Ethiopische context.

14.35u:     ‘Mine Kafon’ door MASSOUD HASSANI – Design Academy Eindhoven.
Massoud Hassani is geboren in Afghanistan en net afgestudeerd als Industrieel Ontwerper aan de Design Academy Eindhoven. Geïnspireerd op zijn kinderspeelgoed ontwikkelde hij ‘de Mine Kafon’, een door de wind voortgestuwde bal die functioneert als mijnenveger. Dit ontwerp is genomineerd voor de Designs Of the Year 2012.

15u15:      ’Pauze’

15u30:      ’Product ontwerpen voor de Base of the Pyramid’ door MAARTEN RIJKEN – Pezy
Pezy ontwikkelde samen met Adlens, een Engels bedrijf, een bril met instelbare sterkte die zich op elk moment kan aanpassen en perfect inzetbaar is tijdens noodsituaties. Met dit project en andere voorbeelden, deelt Maarten Rijken zijn passie voor duurzaamheid en het ontwerpen voor bijzondere doelgroepen.

16u15:      ’Howest Foundation’ door PIET GRYMONPREZ – Howest.
Het Howest Fonds biedt aan partners of derden een financieel-juridisch kader om mee te investeren in projecten en initiatieven die voor Howest en de aanvragers maatschappelijk relevant zijn. Het Howest Fonds geeft hiermee vorm aan zijn maatschappelijke betrokkenheid op lokaal-regionaal vlak, maar steunt hiermee ook op internationaal vlak sociale initiatieven.

16u30:      ’Bezoek aan de ontwerpbeurs en netwerkmoment met een hapje en een drankje’
Presentatie van de verschillende cases in het kader van het project Design for Impact: samenwerkingen tussen studenten Industrieel (product)ontwerpen en partners in het Zuiden.